in ,

Să nu abuzăm de medicamente

(Publicat în: 9 mai 2019)

Spunem direct, și reamintim doar, că medicamentele, de cele mai multe ori, nu vindecă ci doar întrețin starea sănătății, pentru că ele nu tratează cauza bolii ci doar efectul. Doctorul Hiromi Shinya afirmă, după studii îndelungate: „Medicamentale pot fi utile atunci când avem o durere sau o hemoragie serioasă sau în caz că trebuie să suprimăm de urgență niște simptome care trebuie alinate.

Până și eu prescriu uneori antiacide de blocare H2 unor pacienți care se plâng de sângerări sau dureri la ulcerul de stomac. Dar îmi avertizez pacienții că nu e bine să ia asemenea medicamente o perioadă mai lungă de două-trei săptămâni. E drept că medicamentele atenuează durerea, dar cauza ulcerului trebuie îndepărtată. Ulcerul este provocat de câțiva factori, cum ar fi stresul și cantitatea, calitatea și timpul meselor. Dacă nu se tratează cauzele de la rădăcină, nicio cantitate de medicamente nu va reuși să vindece boala. Chiar dacă, aparent, ulcerul a fost vindecat pentru o vreme, cu ajutorul medicamentelor, el va izbucni din nou, cu siguranță. Singura cale autentică spre vindecare, pentru orice boală, constă în stilul nostru cotidian de viață. Prin urmare, îndată ce cauza este înlăturată și ulcerul la stomac este vindecat, pentru a împiedica ulcerul să reapară este important să urmezi cu regularitate anumite obiceiuri alimentare.”1

Am apreciat întotdeauna pe cei care se respectă și în programul meselor și cu o alimentație îngrijită, personal, încălcând, fără voie, orice oră fixă când a fost vorba de servirea meselor sau orele fixe de odihnă. Aici pot spune că am fost cel mai dezordonat. Când maica Teofilia de la palat, sau mai târziu Filoteia și Teofana de la Corbeni, „porunceau” respectarea orelor de masă, era un adevărat „război”. Cel învins eram, întotdeauna, eu, cel care nu respectam nicio rânduială în privința celui mai obișnuit program alimentar.

Ceea ce recomand tuturor și deci și mie, este să avem o minimă grijă de viața noastră, pentru că, enzimele-sursă nu se produc la comandă și nici în mod automat „când ai grijă, ce și cum mănânci, când duci o viață sănătoasă, care nu epuizează enzimele, atunci viața însăși va produce energia necesară organismului tău. Secretul vindecării boilor și al unei vieți sănătoase și lungi, constă în a ști cum să limitezi epuizarea inutilă a prețioaselor tale enzime-sursă2, care se refac mereu prin viață alimentară îngrijită, lepădarea de alcool, tutun, stres și petrecerea în mediu cu aer curat și în bucurie zilnică, alături de cei care ne binedispun, fugind de încruntare, supărări și alte stări care indispun și deprimă.

O bucurie permanentă duce la o sănătate deplină pentru viața noastră sufletească și trupească!

Porunca lui Iisus, după slăvita Sa înviere, a fost un imperativ: Bucurați-vă!

Vom fi aspru judecați dacă nu ne bucurăm și mai mult, supărăm și pe alții din jurul nostru!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Hiromi Shinya, Enzima Miracol, București: Lifestyle, 2013, pag. 66.

2 Idem, pag. 66.

Sinaxar 9 mai 2019

Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei sărbătorite în Municipiul Pitești