in

Sărbătoarea Mucenicului Dimitrie la Patriarhie

(Publicat în: 26 octombrie 2019)

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost cinstit sâmbătă, 26 octombrie 2019, de pelerinii veniți din întreaga țară pe Colina Patriarhiei. Credincioșii prezenți au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit credincioșilor despre vocația sfințeniei.

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mii de credincioși au venit pe Colina Bucuriei, într-o atmosferă de pace duhovnicească și rugăciune, unde au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

De asemenea, credincioșii și pelerinii care i-au adus cinstire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-au împărtășit și de binecuvântarea Sfântului Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail și Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, ale căror sfinte moaște se află la Patriarhie spre închinare, în baldachinul frumos împodobit de lângă Catedrala Patriarhală. Aici, credincioșii s-au bucurat de comuniune frățească și împreună rugăciune, alături de sfinții lui Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, a vorbit despre vocația sfințeniei și a evidențiat rolul pe care îl au sfinții în istoria mântuirii noastre. „Românii au avut dintotdeauna o vocație specială. Pe lângă vocația culturii, vocația artistică și cea tehnică, au avut vocația sfințeniei. Când vorbim despre vocația sfințeniei ne gândim la ceea ce este de fapt gândirea lui Dumnezeu de a ne crea pe noi toți. Dacă noi suntem din gândirea lui Dumnezeu, toți avem vocația sfințeniei. Când vorbim despre sfințenie și sfinți, vorbim din izvorul dumnezeiesc, din scrisul inspirat de Dumnezeu în Sfânta Scriptură. Atunci când cinstim sfinții, facem un act de evlavie dumnezeiesc, potrivit Sfintei Scripturi: «Sfințiți-vă și veți fi sfinți, că Eu, Domnul Dumnezeu vostru, sfânt sunt.» (Levitic 11, 44). Așadar, noi ne înscriem în iubirea lui Dumnezeu atunci când recunoaștem că suntem rezultatul gândirii Lui. Sfinții la care noi venim și le aducem cinstire au un rol foarte important în istoria mântuirii noastre. Sfinții sunt pururea prietenii lui Dumnezeu și sunt cei care se îngrijesc și se roagă pentru oameni. Noi, cei care sunt martorii acestor minuni ale lui Dumnezeu, avem datoria morală, ca fiecare dintre noi, care am beneficiat de ajutorul sfinților, să spunem cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu și cât de mult ne-au ajutat sfinții în decursul vieții. Așa vom aduce cinstire atât lui Dumnezeu, cât și sfinților”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

Din soborul de ierarhi care s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Sursa: Basilica

Sfânta Filofteia este un magnet duhovnicesc pentru tineri şi copii – Arhiepiscopul Calinic

Sinaxar 27 octombrie 2019