in

SATUL ROMÂNESC, ÎN CUGET ȘI-N SIMȚIRI, activitate educativă la Valea Danului

(Publicat în: 29 iunie 2019)

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a participat la o expoziție realizată de unii dintre cei mai mari specialişti români în metaloplastie și în caligrafia poeziei eminesciene.

La vernisajul organizat la Centrul Artelor Populare de la Căminul Cultural de domnul Vasile Preda-primarul localității și de meșterul popular, Dan Gherasimescu în colaborare cu artiștii Constantin Samoilă și Petre Ghilencea, au participat elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului, coordonați de cadrele didactice: Elena Ilina-directoarea școlii și Claudia Matei. Au participat și doamnele profesoare: Diana-Elena Constantin și Cristina-Maria Popescu alături de Mihaela Dina-bibliotecara comunei și preotul paroh, Dumitru Mihăilescu.

Originar din Poienărei-Corbi, Constantin Samoilă, fost inginer constructor, ajuns la o venerabilă vârstă, creează opere de artă și nu doar metaloplastie, ci și icoane pe sticlă, grafică și artă metamorfozată, a publicat nouă cărţi şi face parte din Corala D.G. Kiriac. Metaloplastia este arta transpunerii unui portret sau a unui peisaj prin reliefarea lor pe o tablă moale. Metoda de lucru constă în ciocănirea directă sau prin intermediul unor scule, dornuri, dăltiţe, cu ajutorul cărora se realizează profilele dorite.

 Artistul caligraf, Petre Ghilencea, a reiterat importanța scrierii de mână prin cuvinte cu iz romantic, hieroglife frumos meşteşugite, litere stilizate, ornamente care mai de care mai deosebite. 

La activitate au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care a adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a vorbit despre respectul cuvenit artiștilor și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Invitații au fost încântați de costumele populare locale, de primirea călduroasă, de dragostea copiilor pentru frumos și au oferit daruri gazdelor.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – cateheză la parohia Vișoi din Protoieria Câmpulung Muscel

Protoieria Topoloveni – Campionii Bucuriei Sociale, iunie 2019