in ,

Saună și băi de abur

(Publicat în: 1 septembrie 2019)

Cine nu știe cât de benefică este transpirația! Dar mai ales când faci eforturi fizice și nu o transpirație la nervi, supărări mai mari sau mai mici și…niciodată să nu transpirăm de frică sau iubire agresivă, care se impune cu parul…

Pielea noastră, supranumită și al treilea rinichi, din fericire este făcută să elimine o mare cantitate de toxine și reziduuri, egală cu ce se elimină din plămâni, rinichi și intestine.

Dacă se duce o viață sedentară, organismul nostru nu transpiră la cotele normale. Atunci vom avea o piele uscată, erupții cutanate, apariția coșurilor, mătreață, dermatită, râia și alte hibe similare. Toată lumea știe că transpirația este un mecanism esențial în procesul de însănătoșire a organismului nostru.

Să transpirăm prin saune și băi de abur (cine poate, potrivit sănătății și cu vegherea medicului) pentru că sunt benefice dacă se folosesc și uleiuri relaxante. Să căutăm mediu steril din punct de vedere fizic și psihic. La aceste băi se vor adăuga și plante medicinale pentru a mări efectul de curățire și detoxificare a organismului.

Cât de mare efect au băile la picioare, cu apă fierbinte și cu sare grunțuroasă (de la Ocnele Mari – Vâlcea, Târgu Ocna, Bacău, etc.) și băile făcute atunci când se pornesc durerile de la rinichii, bombardați cu pietre și nisip?

Să cunoaștem obiceiurile medicale, de certă însănătoșire, din tradiția moșilor-strămoșilor noștri, transmi-se până în zilele noastre. Putem afirma că „medicina populară”, adică leacurile tămăduitoare, moștenite și verificate în timp, sunt cele mai potrivite pentru sănătatea noastră.

Când ne îmbăiem ca pruncii, să-I mulțumim Domnului Dumnezeu că ne-a dat apa cu efectele ei miraculoase!

Apa este purtătoare de informații!

Să ne purtăm cu delicatețe și să-i transmitem iubirea noastra, și să nu uităm că ne spală de rapăn, ne hrănește înn fiecare zi și ne bucură privirea!

Iar Aghiasma ne sfințește viața și habitatul nostru terestru!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

Sinaxar 1 septembrie 2019

Binecuvântare Arhierească la începutul Anului Bisericesc la parohia Sfânta Treime din Pitești