Sfântă Liturghie cu ocazia hramului Biserii Domnești din Curtea de Argeș

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în fiecare an, la data de 28 octombrie, pe Sfântul Mitropolit Iachint de la Vicina. Acesta a fost canonizat la 26 septembrie 2009, alături de Neagoe Vodă Basarab şi Ioanichie cel Nou.
Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, astăzi, 28 octombrie 2014, la Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeş a fost prăznuit cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Mitropolit Iachint de Vicina, primul ierarh care a ocupat scaunul mitropolitan al Ţării Româneşti după recunoaşterea oficială de către Patriarhia Ecumenică în luna mai a anului 1359.  Cu această binecuvântată ocazie a fost oficiată  Sfânta Liturghie, de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.

Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Neagoe Vodă Basarab" din Curtea de Argeș.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Domneşti, ridicată în secolul al XIV-lea de către domnitorii Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, prezent zilele acestea la București cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor și a întrunirii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis credincioșilor binecuvântări arhierești și urări de mulți ani cu belşug de har şi sănătate.
Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, a contribuit atât la organizarea vieţii bisericeşti din Ţara Românească, cât şi la ctitoria Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş.
Sfântul Iachint de la Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul mitropolit al Ţării Româneşti. El a organizat viaţa bisericească din Ţara Românească – a zidit biserici, a hirotonit preoţi, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viaţa din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos şi a purtat de grijă si românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari şi persoane hirotonite. Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veşnice în anul 1372.

Viața și Acatistul Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești

Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române