in

Sfântul Arhidiacon Ștefan prăznuit la parohia Cărpeniș din protoieria Curtea de Argeș

(Publicat în: 27 decembrie 2019)

În a treia zi de Crăciun, credincioșii parohiei Cărpeniș au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie  oficiată  cu ocazia hramului de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La acest eveniment deosebit din viața parohiei, Ierarhul Argeșean a ținut un cuvânt de învățătură, amintind de respectul pe care îl poartă credincioșilor din parohia Cărpeniș care în anul 1962 au avut o contribuție însemnată la zidirea bisericii din satul transilvănean Tioltur.

Biserica din parohia Cărpeniş poartă hramurile: Sfântul Arhidiacon Ştefan, Sfânta Sofia şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiind unul dintre cele mai frumoase locaşuri de rugăciune construite pe valea râului Topolog.

Construcţia bisericii a început în anul 1935 prin contribuţia directă a domnului Ştefan Minovici, doctor în chimie, membru corespondent al Academiei Române și frate al renumitului profesor Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină judiciară și directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892.

Din păcate un incident nefericit legat de construcţia acestei biserici a contribuit decisiv la decesul ctitorului. Din cauza unor greşeli făcute în timpul zidirii, construţia sfântului locaş de rugăciune s-a dărâmat până la temelie. La aflarea veştii, profesorul Ştefan Minovici s-a îmbolnăvit grav şi a decedat după trei luni în ziua de 29 decembrie 1935.

După moartea ctitorului, lucrările de rezidire au fost continuate de Viorica Minovici, soţia acestuia, care a reuşit să termine biserica în anul 1940. Pictura din interior a fost executată de pictorul Emanoil Pătroiu din Bucureşti, iar sfinţirea a fost făcută în anul 1941, fiind ales hramul Sfântului Arhidiacon Ştefan după numele ctitorului.

Din anul 1987 în parohia Cărpeniş a fost instalat părintele Ion Sescioreanu, care a coordonat până în prezent toate lucrările de restaurare.

 

 

 

Sinaxar 27 decembrie 2019

Sinaxar 28 decembrie 2019