in

Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina prăznuit ca ocrotitor al Bisericii Domnești din Curtea de Argeș

(Publicat în: 28 octombrie 2018)

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, astăzi la Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeş a fost prăznuit cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Mitropolit Iachint de Vicina. A fost primul ierarh care a ocupat scaunul mitropolitan al Ţării Româneşti după recunoaşterea oficială de către Patriarhia Ecumenică în luna mai a anului 1359.

Credincioșii argeșeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Domneşti, ridicată în secolul al XIV-lea de către domnitorii Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru.

Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeş.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură amintind de cele mai importante momente din activitatea Sf. Mitropolit Iachint de Vicina.

Sfântul Iachint de la Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul mitropolit al Ţării Româneşti. El a organizat viaţa bisericească din Ţara Românească – a zidit biserici, a hirotonit preoţi, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viaţa din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos şi a purtat de grijă si românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari şi persoane hirotonite. Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veşnice în anul 1372.

 

Să-l câştigăm pe fratele nostru

Sinaxar 29 octombrie 2018