in

Sfântul Sinod reunit la Catedrala Patriarhală a oficiat Liturghia din Joia Mare și Sfințirea Marelui Mir

(Publicat în: 25 aprilie 2019)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în rugăciune în Joia Mare, 25 aprilie 2019, la Catedrala Patriarhală. Ierarhii au oficiat Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în cadrul căreia a avut loc sfințirea Marelui Mir.

Marele Mir sfințit în cadrul slujbei din Joia Mare a fost preparat în primele trei zile din Săptămâna Pătimirilor la Mănăstirea Duminica Sfinților Români din apropierea Capitalei.

Sfințirea Marelui Mir a avut loc în Biserica Ortodoxă Română pentru a 22-a oară de la primirea autocefaliei. Evenimentul s-a petrecut exact în ziua în care se împlinesc 134 ani de la emiterea Tomosului de autocefalie de către Patriarhia Ecumenică.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a vorbit despre semnificaţiile şi utilizarea Sfântului şi Marelui Mir în cultul Bisericii.

Preafericirea Sa a numit sfântul şi Marele Mir „temelia şi izvorul sfinţirii vieţii Bisericii”, apoi a explicat de ce este întrebuinţat la mirungerea celor nou botezaţi, la sfinţirea lăcaşurilor de cult şi la sfinţirea Antimiselor.

Fiecare eparhie din Patriarhia Română va primi o cantitate de cinci litri din Sfântul şi Marele Mir care este utilizat la sfințirea bisericilor, antimiselor şi la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii.

Ultima dată Biserica noastră a sfințit Marele Mir în 2010.

Sursa: Basilica

A fost sfinţită noua raclă pentru moaştele Sfintei Filofteia

Denia celor 12 Evanghelii la parohia Oești Pământeni, protoieria Curtea de Argeș