in

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare prăznuit la Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul

(Publicat în: 2 iulie 2019)

Stefan cel Mare a fost nu numai un aparator al credintei crestine in luptele sale cu turcii si tatarii, ci el a fost si un marturisitor al ei prin numarul mare de biserici ridicate cu purtarea sa de grija, prin inzestrarea lor cu cele necesare slujbelor si obstei calugarilor, care impleteau rugaciunile de zi si de noapte cu lucrul mainilor si cultura mintii.

În ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Părintele Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie în Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul, aflată pe Transfăgărășan.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a subliniat faptul că: Stefan cel Mare a zidit biserici si manastiri nu numai in Moldova, ci si in Muntenia si Transilvania, marturisind prin aceasta constiinta unitatii de credinta si neam. De asemenea si la muntele Athos, unde pericolul otoman ameninta tot atat de mult Ortodoxia, a inaltat, innoit si inzestrat mai multe biserici si manastiri, intre care la loc de cinste sta manastirea Zografu. Pe toate aceste sfinte lacasuri, Stefan cel Mare le-a inaltat ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru biruintele purtate in lupta cu dusmanii crestinatatii, cat si pentru cinstirea si pomenirea celor cazuti in luptele cu dusmanii credintei neamului. Pentru aceasta, poporul l-a cinstit numindu-l „cel Sfant”.

Puterea plantelor medicinale: Corydalis

Sinaxar 3 iulie 2019