in

Sfințirea bisericii mănăstirii Sfânta Treime – Ionești

(Publicat în: 17 iunie 2019)

Credincioșii argeșeni au avut bucuria de a participa astăzi la slujba de sfințire a mănăstirii de călugări Sfânta Treime Ionești, construită în satul Redea din comuna Buzoiești. Noua mănăstire așezată în sudul județului Argeș, la 7 km față de orașul Costești, a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

După slujba de sfințire a bisericii, Ierarhul Argeșean, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarul Eparhiei a amintit că suntem datori să mărturisim în fiecare zi Sfânta Treime prin însemnarea chipului nostru cu semnul Sfintei Cruci și prin recunoașterea că fiecare persoană poartă în ea chipul lui Dumnezeu. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit credincioșilor pentru dragostea pe care o au față de biserică și a evidențiat eforturile depuse în cei zece ani la ridicarea noului așezământ monahal.

Pentru grija și implicarea în realizarea acestui proiect, părintele ieromonah Ioachim Zlotar a fost hirotesit protosinghel.

Pentru ajutorul financiar acordat, domnul Tănase Ion, primarul comunei Buzoiești, a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Sfântul Neagoe Vodă Bsarab”.

După 10 ani de eforturi susținute, la inițiativa Chiriarhului Eparhiei, viața monahală în aceste locuri este reînviată după ce, potrivit documentelor, în aceste locuri a existat în anul 1785 mănăstirea de călugări Butoiul, de pe valea Plescării, aparținând moșiei Butoianca. Această așezare monahală exista și în vremea domnitorului Mihai Viteazul. Un căpitan al acestuia pe nume Radu primește danie această moșie din partea domniței Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul.

Lucrările au fost începute de preoții Corneliu Popescu și Stoica Nicolae. Din anul 2011 la acest așezământ monahal este numit primul stareț în persoana părintelui ieromonah Ioachim Zlotar, venit de la mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel.

În cei zece ani de lucrări un sprijin financiar deosebit a venit de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul județean Argeș și primăria comunei Buzoiești.

Rețete care ne dau bucuria de a trăi

Sinaxar 18 iunie 2019