in

Sfințirea bisericii parohiei Anghinești – protoieria Curtea de Argeș

În ziua de cinstire a Sf. Cuvioase Parascheva, credincioșii parohiei argeșene Anghinești au îmbrăcat haine de sărbătoare. În ziua de cinstire a hramului, noua biserică din sat a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Enoriașii din această localitate aflată în circumscripția comunei Băiculești au venit încă de la primele ore ale dimineții pentru a fi martori la acest eveniment istoric din viața parohiei.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat eforturile depuse de comunitatea din Anghinești pentru a-și ridica propria biserică, precum și implicarea financiară a administrației locale.

Pentru eforturile depuse până în prezent, părintele paroh Cristian Codeci a primit din partea Ierarhului Argeșean distincția de iconom stavrofor. De asemenea, domnii  Dragnea Niculae, primarul comunei Băiculești, precum și Ion Dumitrescu, donatorul terenului, au primit distincția eparhială ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab”. Credincioșii care s-au implicat mai mult au primit diplome de vrednicie.

Parohia Anghinești se găsește în circumscripția protoieriei Curtea de Argeș, fiind înființată la 1 decembrie 2010. Credincioșii au aparținut până atunci de satul vecin Valea lui Enache unde erau obigați să parcurgă o distanță destul de mare până la biserică. La inițiativa domnului Ion Dumitrescu și a enoriașilor s-au făcut demersuri pentru ridicarea unei biserici în Anghinești. Construcția a început în anul 2011 pe pământul donat de Filofteia Dumitrescu. Din acest motiv biserica a primit și cel de-al doilea hram închinat Sfintei Mucenițe Filofteia. Lucrările de zidărie și acoperișul au fost terminate în anul 2013. În perioada 2014-2015 au fost executate următoarele lucrări: gardul care înconjoară curtea bisericii, clopotnița și un praznicar. Pictura din interiorul bisericii a fost realizată în tehnica fresco de pictorul argeșean Ilie Căpușă. Peste 80% din aceste lucrări au fost finanțate din bugetul local al Primăriei Băiculești, restul fiind acoperit din donațiile credincioșilor.

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva – Ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Ortodoxii

Sinaxar 15 octombrie 2018