in

Sfințirea bisericii parohiei Costeștii Noi din orașul Costești

(Publicat în: 13 octombrie 2019)

Credincioșii parohiei Costeștii Noi din protopopiatul Costești, județul Argeș,  au trăit astăzi clipe de mare bucurie.  Noua biserică cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. După momentul sfințirii, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii,  Ierarhul Argeșean a săvârșit  Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind atât de necesitatea ridicării acestui Sfânt Altar în orașul Costești, cât și de eforturile depuse de toți cei care au contribuit.

Ctitorii principali ai bisericii sunt Ion și Iuliana Voicu care înainte de anul 1998 și-au exprimat dorința de a contribui la ridicarea unui nou altar în apropiere de vechea biserică care a fost dărâmată în anul 1957 de regimul comunist. În anul 2004, Voicu Ion a decedat, proiectul fiind continuat de soția acestuia. Pentru toate eforturile depuse, doamna Voicu Iuliana a primit astăzi o diplomă de vrednicie.

De asemenea, părintele Voicu Gherghina Cristian Claudiu, nepotul acesteia, a primit din anul 2007 responsabilitatea de a continua lucrările și să pregătească sfântul locaș pentru sfințire.  Pentru activitatatea desfășurată în ultimii 12 ani, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit acestuia distincția de iconom stavrofor.

Piatra de temelie la noua biserică din Costești a fost pusă în anul 1998. Lucrările de construcție s-au desfășurat până în anul 2003 cînd biserica a fost pregătită pentru pictură. Lucrarea a fost începută de pictorul Ilie Căpușă din Curtea de Argeș și finalizată de Vâlcu Nicolae din Pitești.

Catapeteasma bisericii și icoanele de lemn au fost dăruite bisericii de Înaltpreasfințitul Părinte  Arhiepiscop Calinic.

Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie

Sinaxar 14 octombrie 2019