in

Sfințirea bisericii parohiei Văleni, protoieria Curtea de Argeș

(Publicat în: 8 septembrie 2018)

După nouă ani de așteptare credincioșii argeșeni din parohia Văleni, comuna Sălătrucu și-au văzut visul împlinit. Noua biserică construită în această localitate a fost sfințită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

La eveniment au participat foarte mulți credincioși veniți din parohiile aflate pe valea râului Topolog, precum și din celelalte zone ale județului Argeș. Împreună cu ei au venit foarte mulți preoți care au slujit în sobor împreună cu Ierarhul Argeșean.

După săvârșirea slujbei de târnosire a bisericii, a fost oficiată Sfânta Liturghie în altarul de vară amenajat  în curtea bisericii.

Cu această ocazie Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre însemnătatea praznicului cinstit astăzi. amintind de atât de importanța familiei creștine în societatea noastră, precum și de importanța nașterii de prunci.

Parohia Văleni a fost înființată în anul 2008 la cererea credincioșilor care depindeau de mănăstirea Văleni. Satul aflat foarte aproape de acest așezământ monahal era singurul din comuna Sălătrucu care nu avea biserică. De aceea în anul 2009 au început lucrările la noua biserică cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Primăria locală prin hotărâre de consiliu a donat un teren  în suprafață de 5000 mp și a oferit sume importante de bani. De asemenea, o contribuție deosebită au avut Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Argeș care au oferit suma de 110.000 lei. Lucrările au fost definitivate prin contribuția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului prin Sectorul Economic și Construcții, a sponsorilor și credincioșilor din localitate. Lucrările de construcție au fost executate în perioada 2009-2014, urmând ca din anul 2015 și până în prezent să fie realizată pictura în tehnica fresco de către pictorul bisericesc  Mihai Ionescu.

Pentru eforturile depuse în ultimii nouă ani,  părintele paroh Neacșu Viorel a primit distincția de iconom stavrofor. Nu a fost uitată nici comunitatea monahală de la Sfânta Mănăstire Văleni  care a avut un rol foarte important la realizarea acestui proiect. De asemenea, Nicolae Langer, primarul comunei Sălătrucu, a primit distincția eparhială Sf. Neagoe Vodă Basarab, iar credincioșii care au avut o contribuție mai mare au fost răsplătiți cu diplome de vrednicie.

În amintirea acestei zile foarte importante, comunitatea din parohia Văleni a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu praznicul Nașterii Maicii Domnului.

 

Participarea tinerilor ortodocși argeșeni și musceleni la ITO 2018, SIBIU – Ziua a doua

Sinaxar 9 septembrie 2018