in

Sfințirea bisericii Sfântul Grigore Palama pentru persoanele cu deficiențe de auz

(Publicat în: 12 decembrie 2018)

Credincioșii parohiei argeșene Mavrodolu și-au sărbătorit astăzi hramul închinat Sf. Ierarh Spiridon. Cu această ocazie, după 12 ani de lucrări, a fost sfințită noua biserică cu hramul Sf. Ierarh Grigore Palama, construită lângă biserica veche pentru persoanele cu deficiențe de auz din cadrul Comunității de Surzi din municipiul Pitești. Slujba de sfințire o fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După sfințirea bisericii credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine în noul altar, Sfânta Liturgie fiind oficiată în biserica veche care a împlinit astăzi 200 de ani de existență. Sfântul lăcaș de la Mavrodolu a fost construit în anul 1752 din lemn. Mai tîrziu Ioan Mavrodolu a fost cel care a înălțat biserica de zid între anii 1815-1818.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre importanța slujirii în limbajul mimico-gestual și de tipărirea primului liturghier pentru persoanele surdo-mute. Ierarhul Argeșean a apreciat eforturile depuse de părintele Constantin Onu pe  care din anul 1996 l-a desemnat să se ocupe de integrarea persoanelor cu deficiențe de auz din cuprinsul Eparhiei în Biserica Străbună, și ulterior de organizarea liturgică în limbajul mimico-gestual pentru toate comunitățile surdo-mute din țară.

Pentru implicarea în această activitate misionară deosebită , atât părintele conf. univ. dr. Constantin Onu, cât și actualul preot paroh Sturzeanu Victor, au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”.

După ce în anul 2000 comunitatea surzilor din Pitești și-a organizat locul de desfășurare a slujbelor într-un spațiu amenajat la biserica Mavrodolu, în anul 2006 au început lucrările la noua biserică care a fost ridicată peste locul unde se afla casa parohială. Piatra de temelie a fost pusă la 23 aprilie 2006, iar prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită pe 4 noiembrie 2007, preot slujitor fiind părintele Iorga Florin. Lucrările de pictură au fost făcute în perioada 2011-2016 de pictorul Neacșa Florin, fiind terminate în timpul actualului preot paroh Sturzeanu Victor.

Festivalul de Colinde, Tradiții și Obiceiuri de Crăciun: HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVITI-L!, ediția a V-a

Sinaxar 13 decembrie 2018