in

Sfințirea monumentului „Haiducii Muscelului” în comuna Nucșoara

(Publicat în: 24 decembrie 2018)

Ieri, în comuna Nucșoara, a avut loc dezvelirea și sfințirea monumentului „Haiducii Muscelului” ridicat în memoria luptătorilor care au făcut parte din rezistența anticomunistă de la poalele Făgărașilor. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Fundației ,, Memorialul Închisoarea Pitești”,  a Asociaţiei  foştilor deţinuţi politici din România  și Primăriei Nucșoara.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți  din comunele apropiate, a oficiat slujba de sfințire a noului monument. De asemenea, Ierarhul Argeșean a săvârșit și o slujbă de pomenire a celor care au pierit în lagărele comuniste.

La acest eveniment a participat Elena Ion Arnăuțoiu (fostă deținută politic și inițiatoarea monumentului) care a primit din partea Părintelui Arhiepiscop Cainic distincția eparhială Sfânta Muceniță Filoteia, dr. Sergiu Rizescu (fost deținut politic, vicepreședinte AFDPR), precum și alți foști deținuți politici și urmași ai celor care au făcut parte din rezistența anti-comunistă din munții Făgărașului.

Membrii Fundației ,, Memorialul Închisoarea Pitești” au prezentat un emoționant program de colinde dedicat celor care au suferit în lagărele comuniste.

Monumentul este o cruce brâncovenească din piatră de calcar amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuțoiu din satul Nucșoara. Locotenentul Toma Arnăuțoiu  a fost liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu.

Grupul a rezistat până la 20 mai 1958, punând capăt celei mai îndelungate rezistențe armate împotriva comunismului din Europa de Est. Toma și Petre Arnăuțoiu au  fost executați în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava, alături de alți 13 luptători anticomuniști.

Plinirea vremii, timpul mântuirii noastre – cateheză parohia Sfânta Vineri, protoieria Pitești

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Corbeni