in , ,

Singurătate eficientă

(Publicat în: 21 septembrie 2019)

În antichitate, filosoful Aristotel spunea că: Omul este o ființă socială (el zicea animal social). Eu am îndulcit puțin expresia, din animal în ființă: Vreau să fim ființe și nu animale. Cred că Aristotel era un „animal”! Dar să-l lăsăm în ciurda lui!

Omul este extrem de emotiv!

Dacă uneori se ascunde după sine și după alții, asta nu înseamnă că a rezolvat problema. Noi, în general, depindem unii de alții, iar atunci când suntem slăbiți din punct de vedere emoțional și mental, căutăm sprijin în jurul nostru.

Dacă noi dorim să ne schimbăm viața, trebuie să începem prin a petrece cât mai mult timp singuri. Doar așa vom încerca să ne cunoaștem cu adevărat, făcând rugăciuni, meditații și examene de conștiință, pentru a pune început bun: un nou stil de viață și un nou regim alimentar.

O spovedanie „dialog” între om și Dumnezeu pentru a se așeza o pace trainică între Dumnezeu și noi, între noi laolaltă și împăcarea cu noi înșine, în cele din urmă. Deci, cele trei împăcări: cu Dumnezeu, aproapele și noi înșine, ne va duce și la împăcarea cu mediul înconjurător, adică ocuparea locului nostru împărătesc în Natură, Grădina lui Dumnezeu!

Știm fiecare dintre noi că omul poartă în ființa sa scânteia (flacăra) divină, Dumnezeu fiind creatorul nostru, iar noi fiind expresia unică a iubirii lui Dumnezeu. Noi suntem, fiecare în parte, persoană unică; venim, după cum se știe, singuri pe lumea aceasta, trăim în lumea aceasta, dar tot singuri, în cele din urmă, și…murim tot singuri, ca oameni, cu identitate individuală, dar într-un context plin de taine de nepătruns.

Noi lucrăm cu mentalul nostru, gândirea fulminantă, cu care noi putem crea și ne putem percepe pe noi în viitoarele experiențe. Adică să gândim și pentru noi, nu numai pentru alții. Să începem cu gândirea de a ne vedea inteligenți, spornici la lucru, folositori, supli la gândire și mișcări fizice. Dacă ne vom percepe, spre exemplu, slabi, și vom schimba regimul alimentar constând din salate crude, fructe și ceaiuri medicinale, trupul nostru se va simți „suplu, ușor și curat”1.

Pentru a reuși în demersurile noastre trebuie să avem grijă de sănătatea trupească și sufletească, în special, cu atenție asupra Tiroidei și suprarenalelor. Insistăm pentru că este vital pentru bunul mers al vieții. Să nu uităm de hrana crudă! Să nu uităm plantele medicinale pe care să le folosim asociate cu hrana crudă, și care pot regenera organismul nostru.

Este încurajator sfatul doctorului Robert Morse pe care să nu-l uităm! Este evanghelic: „Bucurați-vă de Dumnezeu în fiecare clipă! Debarasați-vă de furie, invidie, gelozie sau ură și faceți loc iubirii pentru viață, fiindcă toate formele de viață sunt creația lui Dumnezeu!”2

Așadar, trebuie să ne reconsiderăm viața în fața lui Dumnezeu, a oamenilor și a noastră, evitând stilul de viață modern și regimul alimentar haotic!

Atunci vom avea mulțumire sufletească și suplețe trupească!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 244.

2 Idem, pag. 244.

Sinaxar 21 septembrie 2019

Sinaxar 22 septembrie 2019