in , ,

Slant boarding (așezare înclinată)

(Publicat în: 2 septembrie 2019)

Este vorba de o planșă sau o masă înclinată la un unghi de 450 pe care ne așezăm, capul fiind mai jos decât picioarele. Mulți dintre noi, atunci când sunt umflate picioarele, știm sfatul medicului de a ne așeza mai sus picioarele, cam la 50 sau 30 cm, după cum se simte bine fiecare.

Mai la tinerețe, când hălăduiam prin munți și prin casele haiducilor, un moșneag hâtru, își anina picioarele pe perete, aproape în unghi drept. Când l-am întrebat de ce stă așa, mi-a spus, zâmbind:

– Ca să-mi vină mintea la cap!

Făcând și noi așa, un Slant Boarding (așezare înclinată), ne vom putea îmbunătăți circulația cerebrală (știa moșul bine ce are de făcut!) și intensifică fluxul limfatic în zona periferică a membrelor inferioare (picioarele).

Din cauza poziției noastre – bipede – pentru că nu avem obiceiul să mergem în patru labe, sau cu picioarele în sus, folosind mâinile în loc de picioare – gravitația își face efectul asupra circulației cerebrale, iar la picioare și mai ales la nivelul tălpilor se formează edeme, având dureri insuportabile.

Oricum, potrivit gravitației, noi ar trebui să cădem din picioare la pământ ca și mărul lui Newton, dar, de la naștere, așa am fost zidiți să fim și să rezistăm legilor gravitației.

Dar această metodă, de a ne așeza în poziție înclinată este utilă pentru „organele interne, eliberând o parte din presiunea pe care o exercită gravitația asupra lor”1. Când avem amețeli, uneori ziua sau noaptea să stăm întinși liniștiți și să ne relaxăm zicând rugăciunile pe care, poatenle-am uitat din grabă, lipindu-ne mintea și inima de Dumnezeul iubirii!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 431.

Sinaxar 2 septembrie 2019

COPIII DE LA ȘCOALA MIRCEA CEL BĂTRÂN în vizită la Biserica „Sân Nicoară”din Curtea de Argeș