in

Slujbă Arhierească la Mănăstirea Văleni, în a doua zi de Crăciun

(Publicat în: 26 decembrie 2016)

În a doua zi de Crăciun, monahiile și pelerinii de la mănăstirea argeșeană Văleni, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură , îndemnându-i pe cei prezenți să caute permanent ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos prin mijlocirea Maicii Domnului și a sfinților Săi.

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut ocazia să asculte colinde în interpretarea corului de măicuțe de la mănăstirea Văleni
Mănăstirea Văleni a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădişteanu.
O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădişteanu este dărâmată, iar în locu-i, ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeşului (1875-1893), cu ajutorul stareţei Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi bisericii.
Din păcate, locaşului de cult şubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbuşit, antrenând în cădere pereţii naosului şi ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă şi s-a înzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.
Redeschisă oficial în anul 1990, sub oblăduirea, binecuvântarea şi ajutorul Înaltpreasfinţitului Calinic – Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, s-a reluat activitatea prin refacerea obştii şi începerea lucrărilor de renovare a ansamblului.

Serbare de Nașterea Domnului în parohia Căteasca, protoieria Topoloveni

Sinaxar 27 decembrie 2016