in

Slujbă Arhierească la parohia Galeș din Protoieria Curtea de Argeș

(Publicat în: 21 noiembrie 2018)

În satul Galeş, format din ardelenii care au trecut Carpații, la aproximativ un kilometru de drumul principal ce străbate comuna Brăduleţ, s-a construit la începutul secolului al XIX-lea o biserică din lemn care a preluat hramul din satul Galeș aflat în Mărginimea Sibiului. Mai târziu, biserica zidită din piatră la 1877 a fost construită pe locul celei de lemn, după ce aceasta a fost distrusă de foc. Deși s-au adăugat în timp și alte hramuri, cel mai important pentru parohie este cel sărbătorit astăzi, închinat Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Foarte mulți credincioși îmbrăcați în frumosul port tradițional au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie a fost săvârșită și slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii.

Chiriarhul Eparhiei a vorbit de însemnătatea praznicului, amintind că participarea credincioșilor la Sfintele Slujbe în biserică se poate asemăna cu lucrarea părinților Ioachim și Ana care au dus pe prunca Maria în Templul de la Ierusalim. De asemenea, Ierarhul Argeșean a prezentat credincioșilor anumite detalii legate de sfințirea Catedralei Naționale.

Biserica de zid construită în anul 1877 a fost mistuită de foc în anul 1920. În numai șase ani, sub coordonarea părintelui învățător Gheorghe Minculescu, este construită a doua biserică de zid.

În dimineaţa zilei de 3 iulie 1978, găleşenii asistau cu mare amărăciune la o scenă dezolantă: ca un blestem, biserica satului se făcuse scrum pentru a treia oară, lovită fiind de trăsnet.  Durerea nu i-a dezarmat însă pe oamenii satului, care şi-au adunat forţele şi, asemeni înaintaşilor lor, au ridicat alt sfânt locaş, animaţi de credinţa în Dumnezeu şi de speranţă. În mai puţin de trei luni, întreaga construcţie a fost reclădită, urmând ca biserica să fie repictată. A fost retârnosită în vara anului 1980 şi dăinuie şi astăzi, fiind locul de reculegere, de închinăciune şi leagăn de credinţă pentru întreaga comunitate găleşeană.

În final, elevii Școlii Generale din Galeș, îmbrăcați în frumoasele costume locale, au prezentat un scurt program de cântece patriotice.

 

Cine nu făcea coconi era hulit de toți

Sinaxar 22 noiembrie 2018