in

Slujba de înhumare a Regelui Carol al II-lea în noua Catedrală Arhiepiscopală a Argeșului

Astăzi în municipiul Curtea de Argeș a avut loc ceremonia de aşezare a osemintelor Regelui Carol al II-lea în Noua Catedrală şi Necropolă Regală, unde se află şi mormintele Regelui Mihai şi ale Reginei Ana. Evenimentele dedicate acestui act istoric au început încă de aseară, când 11 militari ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada”, din Curtea de Argeş, au scos sicriul Regelui Carol al II-lea din capela aflată în curte şi l-au purtat până în Vechea Catedrală, unde a fost aşezat pe catafalc. Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia în 2003, şi o coroană albă de flori au fost aşezate deasupra.

În prezența membrilor Casei Regale a României și a reprezentanților instituțiilor din  administrația locala și centrală, astăzi a fost săvârșită slujba de înmormântare de către un sobor de ierarhi din care a făcut parte Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Lângă înalții ierarhi a fost prezent un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Înalpreasfințitul Mitropolit Nifon a dat citire mesjului transmis pentru acest eveniment de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericiii Ortodoxe Române.

După oficierea slujbei, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, a fost purtat spre necropola regală din incinta noii Catedrale Arhiepiscopale, unde s-a  desfăşurat  o ceremonie  privată de punere în criptă la care au participat doar membrii Familei Regale.

Evenimentul desfășurat astăzi în municipiul Curtea de Argeș a adunat foarte mulți admiratori ai monarhiei care au fost martori la un act istoric de reabilitare a Regelui Carol II -lea, ale cărui oseminte au fost repatriate în anul 2003 din Portugalia și așezate timp de 16 ani în capela din curtea mănăstirii.

La 66 de ani de la moartea sa, Carol al II-lea și-a găsit astăzi odihna lângă fiul său, Regele Mihai.

 

Omul şubred

Sinaxar 10 martie 2019