in

Slujba de resfințire a bisericii parohiei Zigoneni

(Publicat în: 10 noiembrie 2019)

Credincioșii parohiei argeșene Zigoneni din  Comuna Băiculești, protopopiatul Curtea de Argeș , au trăit astăzi momente de mare bucurie. Biserica satului cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost resfințită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Evenimentul reprezintă o încununare a eforturilor depuse de comunitate în ultimii 18 ani, biserica aflându-se încă din anul 2001 în restaurare.

După momentul sfințirii, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie au fost pomeniți toți ctitorii și binefăcătorii bisericii care au trecut la Domnul.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a apreciat toate eforturile depuse de părintele paroh Constantin Dragomir împreună cu membrii Consiliului Parohial și cu toți credincioșii parohiei.

Pentru activitatea pastoral misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în ultimii 22 de ani în această parohie, părintele Constantin Dragomir a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”.

Biserica parohiei Zigoneni a fost construită  în perioada anilor 1893-1901, cu osteneala și cheltuiala credincioșilor. Datorită degradării ultimei biserici a satului, construită între anii 1810-1820, și folosită ca lăcaș de cult până în anul 1893, credincioșii împreună cu preotul din vremea aceea, Marin Pungoci, au luat hotărârea zidirii unui nou lăcaș de cult, care să dăinuie peste timp și să mărturisească despre vrednicia oamenilor din această parte de Țară.

Piatra de temelie s-a pus în anul 1893 și a fost sfințită la data de 11 noiembrie 1901, de către Episcopul Ghenadie Petrescu al Argeșului, folosindu-se la zidire materiale de construcție rezultate din dărâmarea vechii bisericii parohiale.

De-a lungul vremii la această sfântă biserică au slujit preoți cu vocație deosebită, fiecare după puterile sale împreună cu enoriașii, îngrijind și păstrând biserica până în zilele noastre.

În perioada 2001-2019 au fost derulate o serie de lucrări de înfrumusețare și întreținere a bisericii parohiale. Acestea au fost executate cu sprijinul enoriașilor, a a Primăriei și Consiliului Local al Comunei Băiculești, reprezentate de către domnul primar Niculaie Dragnea, a membrilor Consiliului Parohial, reprezentat de domnul epitrop Bădică Ion, și aoamenilor iubitori de zidiri sfinte, dintre care amintim pe Frujină Bogdan, Dinoiu Adrian și Moneanu Cătălin.

Festivitatea de premiere a Expoziției-Concurs Naționale de Icoane ”Rugămu-ne Ție” și a Festivalului-concurs de film cu tematică religioasă ”Lumină din lumină”

Sinaxar 11 noiembrie 2019