in

Slujba de sfințire a noului paraclis universitar din Pitești

(Publicat în: 3 octombrie 2019)

Studenții argeșeni au avut astăzi bucuria de a participa la slujba de sfințire a noului paraclis universitar construit în Corpul Central al Universității Pitești. Slujba de sfințire a noului altar a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Cei prezenți au avut ocazia să participe și la Sfânta Liturghie oficiată de Ierarhul Argeșean împreună cu un important sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat necesitatea construirii unui paraclis ortodox în incinta Universității Pitești care să ofere asistența religioasă studenților și cadrelor didactice universitare.

Noul paraclis universitar a fost amenajat în perioada februarie-septembrie 2019, având hramurile Întâmpinarea Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir și Sfântul Apostol Simon Zilotul.

Totul a fost posibil prin implicarea Domnului Conf. Univ. Dr. Ing. Dumitru Chirleșan, Rectorul Universității de Stat din Municipiul Pitești care a făcut toate demersurile pentru a pune la dispoziție spațiul corespunzător. Pentru ajutorul oferit la realizarea acestui proiect, rectorul Universității Pitești a primit astăzi din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, distincția eparhială ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab”.

Lucrările de organizare și amenajare desfășurate la Paraclisul Universitar din Municipiul Pitești au fost încredințate, pentru a fi duse la bun sfârșit, Părintelui Vintilă Remus Rafael, slujitor misionar la acest Sfânt Altar.

Pentru desfășurarea cultului liturgic divin public, paraclisul a fost împodobit cu mobilier bisericesc sculptat, executat de către sculptorii Gheorghe Ursu din localitatea Cracăul Negru, Județul Neamț, respectiv Mihiș Viorel din localitatea Baba, Județul Maramureș, dar și cu obiecte de cult ortodoxe.

Pentru a fi în conformitate cu erminia ortodoxă, Paraclisul a fost înfrumusețat cu pictură bisericească, începută de către echipa Domnului Lect. Univ. Dr. Dorin Grecu de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte din Pitești, și continuată de către pictorul bisericesc Preot Ghețea Constantin, de la Parohia Frătici-Vîrsești, Protoieria Pitești, Județul Argeș.

Desăvârșirea lucrărilor la Paraclisul Universitar, se datorează desigur și dragostei, dărniciei și bunăvoinței mai multor oameni de bine din  Județul Argeș și din alte locuri din țară.

 

 

De neam domnesc

Sinaxar 30 septembrie 2019