in

Slujire Arhierească în Paraclisul Centrului Eparhial

(Publicat în: 1 februarie 2019)

Patronii spirituali ai școlilor teologice au fost sărbătoriți și în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul Sf. Ierarh Calinic de la Cernica din incinta Centrului Eparhial.

Au fost prezenți profesorii și elevii Seminarului Teologic ,, Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a prezentat viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan, amintind că ei sunt ocrotitorii tinerilor care studiază în toate școlile cu profil teologic și  adevărate modele pentru slujitorii sfintelor altare.

În anul  1836 a luat fiinţă Seminarul de la Curtea de Argeş, în vremea episcopului Ilarion Gheorghiadis. Din lipsă de spațiu a funcționat doi ani în Pitești, urmând ca noul sediu din Curtea de Argeș să fie dat în folosință în 26 octombrie 1938.

Desființat de trei ori în perioada 1836-1948, în anul 1955 , vrednicul de pomenire, Patriarhul Justinian, reuşeşte să readucă această şcoală la Argeş şi să o ridice la rangul de seminar cu durata cursurilor de 5 ani.  Tot el dispune doi ani mai târziu mutarea Seminarului de la Curtea de Argeș la București.

În Cetatea Basarabilor , Patriarhul Justinian înființează în anul 1968  – Seminarul Special – pentru pregătirea viitorilor slujitori ai parohiilor din Transilvania şi Banat, care a funcționat 9 ani.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, seminarul din Curtea de Argeș este reînființat în anul 1994 și are până în prezent peste 1500 de absolvenți.

În prezent elevii învaţă pe două secţii: teologie pastorală şi patrimoniul cultural bisericesc.

 

 

Legătura permanentă a omului cu Dumnezeu – cateheză parohia Mavrodolu, protoieria Pitești

Sinaxar 1 februarie 2019