in

Slujire Arhierească în parohia Capul Dealului, protoieria Curtea de Argeș

(Publicat în: 6 octombrie 2019)

Cu câteva săptămâni înainte de cinstirea hramului închinat Sf. Mc. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir, credincioșii parohiei argeșene Capul Dealului din municipiul Curtea de Argeș au avut astăzi bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a vorbit credincioșilor despre eforturile depuse de înaintași pentru a ridica una dintre cele mai frumoase biserici din cuprinsul Eparhiei.

Pentru activitatea desfășurată în cadrul parohiei, Chiriarhul Eparhiei a oferit părintelui paroh Daniel Gligore distincția de iconom stavrofor, iar părintelui coslujitor Marius Orășeanu distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”.

Biserica parohiei Capul Dealului a fost construită de enoriași  în perioada 1933. Lucrările au fost coordonate de preotul paroh Dumitru Smeureanu pe terenul donat de enoriașul Nicolae Roman.

Sfântul Locaș a fost sfințit în data de 25 mai 1952 de PS Teoctist – vicar patriarhal.

În perioada 2000-2002 a fost restaurată, fiind resfințită în data de 26 octombrie 2002 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

O emblemă a bisericii este catapeteasma aurită din lemn de stejar realizată în stil brâncovenesc de meșterul Cobuz din București.  Aceasta are icoane originale pictate de Emil Ivănescu în perioada 1950-1951.

„Neagoe, protejă artele, ştiinţa şi virtutea”

Sinaxar 7 octombrie 2019