in

Slujire Arhierească la parohia Maica Precista din municipiul Pitești

(Publicat în: 26 ianuarie 2020)

Credincioşii parohiei argeşene ,, Maica Precista” din municipiul Pitești au avut astăzi bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind că fiecare dintre noi trebuie să avem dorința de a-l cunoaște în această viață pe Dumnezeu ca și vameșul Zaheu care l-a primit pe Mântuitorul Iisus Hristos în casa sa.

Biserica „Maica Precista” din Pitești are hramurile „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și ,, Izvorul Tămăduirii”, fiind așezată în partea de răsărit a orașului Pitești.

La început, în acest loc a existat un schit de maici, construit pe la anul 1540 de Magdalena Monahia și Doroteia Monahia.

Prima biserică din zid s-a construit de către enoriași, pe la anul 1794; aceasta fiind grav afectată de un cutremur, s-a reparat radical între anii 1859-1864.

În anul 1887 i s-a adăugat un amvon. Intre anii 1930-1934 a fost restaurată din nou și, în locul turlei din față, s-au construit două turle.

Între anii 1996-2019, la această biserică au fost executate ample lucrări de renovare, începând cu restaurarea picturii și continuând cu reparații exterioare, inclusiv ale acoperișului. De asemenea, în interior s-a înlocuit mobilierul și au fost achiziționate candelabre noi. Interiorul a fost mochetat în întregime, iar pentru confortul credincioșilor a fost instalată încălzire centrală.

 

Lumea ca o ,,șandrama”

Sinaxar 27 ianuarie 2020