in

Slujire Arhierească la Schitul Brădetu

(Publicat în: 10 mai 2020)

În Duminica a IV-a după Praznicul Învierii Domnului, obștea monahală de la schitul argeșean Înălțarea Domnului  – Brădetu a avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a adresat un cuvânt de învățătură amintind de răbdarea și demnitatea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.

De-a lungul timpului, schitul care datează din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân a rezistat peste secole ca obşte de călugări, fie de sine stătătoare, fie ca metoc al Mănăstirii din Curtea de Argeş.  S-a menţinut până la reformele agrară şi bisericească impuse de Cuza, în urma cărora s-a dezvoltat satul actual Brădetu, iar schitul s-a transformat în biserică de enorie.

După 130 de ani, din dorinţa a trei călugări, s-a pornit la o ctitorie nouă, la 800 m altitudine, deasupra satului Brădetu. Schitul nou s-a numit după numele celui din vechime şi a fost închinat Acoperământului Maicii Domnului,  Sfântului Nectarie Tămăduitorul , Sf. Ierarh Calinic de la Cernica și Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Vorbind despre vechimea schitului Brădetu, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat că s-a creat o punte între trecut și prezent prin reînființarea noii obște monahale.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția sa a săvârșit slujba de instalare ca stareț al schitului pentru părintele protosinghel Filotei Dabu, oferindu-i acestuia și  distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”. Aceiași distincție a fost dăruită și părintelui ieromonah Mardarie Ifrim.

Odată cu finalizarea construcţiei noului paraclis în anul 2005, a fost adusă la Brădetu icoana mare a Sfântului Nectarie pictată pentru Schitul Brădetu de monahiile din Mănăstirea Sfintei Treimi din Insula Eghina. Mai mult, în noul paraclis au fost aduse părticele din moaștele Sf. Ierarh Nectarie care au fost așezate într-o raclă aurită.

Despre Sfânta Liturghie

Sinaxar 11 mai 2020