in

Spectacol de Ziua Unirii Principatelor Române în Curtea de Argeș

(Publicat în: 24 ianuarie 2019)

An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor: Moldova și Țara Românească. În acest sens, la împlinirea a 160 de ani de la acest eveniment istoric, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se desfășoară în aceste zile diferite manifestări cultural-artistice organizate în baza parteneriatelor existente între biserică și școală.

Un astfel de moment aniversar a avut loc astăzi în sala de festivități a Liceului Tehnologic  ,, Mihai I” din municipiul Curtea de Argeș, activitatea fiind rezultatul unui parteneriat încheiat în urmă cu 13 ani între Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab și Grupul Școlar Auto.. Evenimentul a avut ca scop realizarea unei festivități cultural-educative menite să contribuie la informarea și formarea celor implicați.

Programul organizat astăzi s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a dascălilor și elevilor de la cele două instituții de învățământ.

Ierarhul argeșean a vorbit asistenței despre importanța actului istoric petrecut la 24 ianuarie 1859, realizat din dorința românilor de a trăi în granițele unei singure țări.

În programul prezentat astăzi, elevii au făcut o incursiune în istoria neamului românesc cu privire la Unirea realizată în 24 ianuarie 1859. De asemenea, a fost realizată o scenetă și au fost interpretate cântece patriotice.

Mâine dimineață în toate parohiile argeșene vor fi oficiate slujbe de Te Deum la finalul cărora clopotele bisericilor vor fi  trase timp de un minut.

Mai mult, în bisericile unde va fi oficiată Sfânta Liturghie, vor fi pomeniți Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române.

 

Formarea micilor creștini, parohia Țițești, protoieria Mioveni

Sinaxar 24 ianuarie 2019