in ,

Stomacul în primejdie

(Publicat în: 5 mai 2019)

Auzim mereu vorbindu-se despre bacterii! Știința zilelor noastre, care se ocupă cu studierea bacteriilor se numește bacteriologie sau microbiologie.

Bacteriile sunt microorganisme monocelulare care formează domeniul Bacteria. Principalele forme de bacterii sunt: sferică, cilindrică, spirală sau formă de filament.

Ce dimensiune au?

Bacteriile se împart în mici, sub 1µ (un om), mijloc 1-3µ și mari, peste 3µ.

Structura celulei bacteriene: un cromozom principal ce conține segmentele circulare de ADN, numite plasmide.

Bacteriile sunt primele forme de viață care au apărut pe pământ acum 3,8 miliarde de ani! Cine o fi fost pe atunci? Bacteriile sunt extrem de diverse și trăiesc aproape oriunde pe pământ, începând de la fundul oceanului și până în interiorul intestinelor noastre. Animalele în special servesc drept gazde pentru bacterii, unele trăiesc alături de animale iar altele interacționează cu acestea.

Trebuie spus că bacteriile fac parte dintre cele mai mici microorganisme microscopice și sunt răspândite în mii de specii pe tot pământul. Bacteriile au capacitate uriașă de a se înmulți și răspândi. Aceste organisme au un rol foarte important în descompunerea substanțelor organice, până la mineralizarea acestora. Avem așadar chiar în interiorul nostru ”vampiri” sub forma bacteriilor care ne ”papă” de nu ne rămân decât picioarele!

Bacteriile sunt de două feluri: bacterii folositoare și bacterii dăunătoare!

Folositoare: acele bacterii intestinale, ”prietenoase” acidophillus, lactococcus si lactobacillus, toate având un rol important în menținerea sănătății florei tubului digestiv, fiind esențiale pentru funcționarea întregului organism.

Dăunătoare: bacteriile se înmulțesc foarte rapid în organismul uman și în alimente. În doar 9 ore o bacterie dă naștere la alte 100 de milioane de bacterii. Acest grup de bacterii nefolositoare pot cauza boli: scarlatină, tuberculoză.

Poarta de intrare a bacteriilor este gura omului și la femei locurile pe unde acestea nasc. Când mâncăm, bacteriile intră în stomac într-un număr uimitor de mare… se estimează la 3-400 de milioane de bacterii. Poftiți de numărați! Dar aceste bacterii își găsesc nașul: ”puternicul acid gastric omoară majoritatea acestor bacterii. Adesea, atunci când suprimi producția de acizi gastrici, indispensabili pentru protecția organismului, bacteriile care produc toxine puternice, trec mai departe, în intestine, unde conduc la diaree și diverse alte boli”.1

Ceea ce este mai grav și nu ne dăm seama de primejdie, este faptul că suprimarea acidului gastric distruge echilibrul bacterian din intestin, rezultatul fiind o slăbire a sistemului imunitar. Se spune că în intestinul uman trăiesc aproximativ un trilion de bacterii din 300 de specii diferite. Între acestea se găsesc așa-zisele bacterii bune, cum ar fi lactobacillus bifidus și bacteriile rele, cum ar fi bacteria galeză.

Între bacteriile rele și cele bune se dă o luptă continuă, ele înmulțindu-se uimitor de repede. Noi purtăm în pântecele nostru, așa cum ne poartă pământul pe noi toți, un adevărat război. Modul în care balanța va înclina, între bacteriile bune și cele rele, va determina sănătatea pe aansamblu a mediului intestinal!2

De reținut, este că atunci când secrețiile accide ale stomacului sunt și insuficiente, enzimele digestive nu-și pot face lucrarea, iar ca rezultat, hrana nedigerată, în loc să treacă prin digestia primară și să fie absorbită de intestin, va ajunge direct în colon: ”Temperatura din interiorul colonului este de 37 de grade celsius, echivalentă cu o zi toridă de miez de vară. Mâncarea nedigerată se descompune și apare o fermentație anormală. Prin urmare numărul de bacterii rele din colon ajunge la cote nefirești slăbind sistemul imunitar.”3

Luând medicamente pentru a potoli aciditatea din stomac, provocăm distrugeri în trupul nostru. Pentru a lua măsuri împotriva degradărilor corporale, trebuie să prevenim ”arsurile de stomac sau senzațiile de balonare, care te determină să iei antacizi,4 adică medicamente pentru potolirea arsurilor și balonării. Pentru a preveni aceste inconveniente trebuie sa știm cauza arsurilor din stomac și balonările intestinale.

Așadar, ”arsurile survin atunci când acidul din stomac urcă în esofag. Esofagul este foarte sensibil la acid, pentru că în mod normal, el este un mediu alcalin. Astfel, când acidul gastric urcă până în esofag, persoana afectată își înghite instinctiv saliva, care este alcalină, spălând acidul refulat. Totuși, atunci când mănânci prea mult sau când ai o indigestie, situații care determină ca acidul să se acumuleze, devenind greu de spălat cu saliva, rezultatul sunt niște iritații ale esofagului care seamănă cu niște zgârieturi, numite eroziuni esofagiene. În această situație, dacă acidul gastric refulează în esofag, e ca și cum ai pune alcool pe rană, simptomele fiind durere sau neplăcere și cunoscute ca arsuri.”5

Pentru a scăpa de arsurile stomacale, în primul rând trebuie să ne abținem de la mâncare și de a bea prea mult, să reducem consumul de tutun alcool și cafea6. Iar ceea ce trebuie să nu uităm, în fiecare zi, să terminăm masa de seară cu patru, cinci ore înainte de culcare, pentru ca stomacul se fie gol când dormim.

Să facem un calcul simplu, de care să ne ținem, pentru a scăpa de chinuri, dacă ne culcăm la ora 10 seara, cina trebuie să fie încheiată la ora 5 seara, pentru a rămâne 5 ore de relaxare stomacală și intestinală.

Altcum, vom face gastrită atrofică, stomacul astfel împodobit, devine cu ușurință un focar de infecție cu helicobacter pylori ”și cu alte multe tipuri de bacterii, care vor înrăutății permanent inflamațiile la stomac, rezultatul fiind cancerul la stomac.”7

Pentru a se evita îmbolnăvirea de stomac, se impune cu acuitate: un nou mod de alimentație și un nou stil de viață. Burdujirea cu mese copioase ziua și mai ales seara târziu, trebuie evitate precum și băutura de orice fel, cu excepția apei, borșului crud, limonadei făcută în casă și îndulcită cu miere de albine. Cât despre cafea și tutun, se înțelege că nu au ce căuta în viața noastră cotidiană!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Hiromi Shinya, Enzima Miracol, București: Lifestyle, 2013, pag. 46

2 Ibidem, pag. 47

3 Ibidem, pag. 47

4 Ibidem, pag, 47

5 Ibidem, pag. 48

6 Ibidem, pag. 48

7 Ibidem, pag. 48

Sinaxar 5 mai 2019

Parohia Sfântul Apostol Toma din Pitești și-a prăznuit hramul