in ,

Târguială între Patriarhul Nicodim şi dr. Petru Groza, Preşedintele Consiliului de Miniştri

Oricât ai fi de serios, uneori te mai apucă şi hazul să vezi cam în ce raporturi poate ajunge un Patriarh sufocat politic, Nicodim Munteanu, care a studiat la Kiev şi a prins transformările sovietice chiar din faşa lor, şi dr. Petru Groza, Preşedinte al Consiliului de Miniştri, al guvernului de primăvară comunistă!

Memorialistul Dudu Velicu ne arată în nota din 22 august 1946 că: „Patriarhul Nicodim a sosit azi, la orele 10, cu maşina, venind de la Mănăstirea Neamţ. El a fost primit de consilierii săi în Palatul Patriarhal. Prezenţa Patriarhului în Bucureşti se datoreşte iniţiativei Guvernului (afirmă cercurile patriarhale), care l-a invitat printr-o telegramă să participe la festivităţile sărbătoririi zilei de 23 August[1].

N-au trecut decât cinci zile de la festivităţile cu prilejul zilei de 23 August şi dr. Petru Groza a mers în audienţă la Patriarhul Nicodim pentru a-i mulţumi de prezenţă.

Ş-acum târguiala: „Cu prilejul audienţei pe care primul ministru Petru Groza a avut-o în ultimul timp la Patriarhul Nicodim, acesta i-a cerut şefului Guvernului următoarele:

Să-i dea patru cauciucuri pentru maşina lui (deşi are alte patru, nou-nouţe, neîntrebuinţate). Petru Groza i-a făgăduit  că-i va dărui o maşină de la preşedinţie.

Să-i dea 3 vagoane de grâu. Groza i-a făgăduit 6.

Să facă două mănăstiri model pentru oaspeţi patriarhali. La propunerea premierului de a reînnoi mănăstirile Pasărea şi Cernica, Patriarhul a răspuns că Mănăstirea Neamţ merită să fie făcută model, căci: „călugării de acolo sunt harnici ca albinele”. Premierul a fost de acord şi a arătat că, deoarece Patriarhul a răspuns invitaţiei Guvernului participând la sărbătoarea zilei de 23 August a.c. el îi va satisface orice dorinţă[2].

Poate că unii citind aceste lucruri vor zice că târguiala era prea ieftină. Cine-şi poate aminti cum erau vremurile pe atunci poate cântări valoarea reală ce însemnau 3 vagoane de grâu (să ceri şi să primeşti 6) în vremea secetei cumplite din ţară şi, mai ales, din Moldova. Despre maşini ce să spunem: erau o raritate. Patriarhul cere patru cauciucuri, dar primeşte o maşină şi reînnoirea Mănăstirii Neamţ pentru protocol patriarhal.

S-ar putea zice că Patriarhul Nicodim era pus pe jupuială. Cu toate acestea, nu durează prea mult şi urechile Primului Ministru Petru Groza aud clar vorbele Patriarhului Nicodim consemnate de Dudu Velicu: „Patriarhul Nicodim este nemulţumit de faptul că la sărbătorea zilei de 23 August a.c. nu i s-a dat un loc la tribuna regală, ci în aceea a reprezentanţilor Guvernului[3].

Poziţia Patriarhului Nicodim era una exactă. Cu el nu se putea glumi nici pe chestiunea protocolului de stat, chiar dacă părerea personală a lui Dudu Velicu suna cam aşa: „În firea acestui bătrân este ceva special, care-şi face apariţia în societate sub forma intrigii distrugătoare[4].

Proverbul românesc nu se dezminte nici acum: La aşa cap, aşa căciulă, coane Dudu Velicu!

Plecarea la Moscova a Patriarhului Nicodim era de absolută necesitate pentru Guvernul României. Nu doar bătrâneţea Patriarhului l-ar fi împiedicat să pornească la drum. Acelaşi Dudu Velicu notează la 5 septembrie 1946: „Petronius, secretarul Patriarhului Nicodim, a afirmat că şeful său nu va veni de la Mănăstirea Neamţ pentru a pleca la Moscova, decât „dacă va fi dus legat”[5].

Ministerul Cultelor, cu de la sine putere, a format o delegaţie pentru plecarea la Moscova a Patriarhului Nicodim cu orice preţ. Iată ce spune la 7 septembrie 1946, Velicu Dudu în însemnările sale: „După plecarea Patriarhului la Mănăstirea Neamţ, ca protest împotriva acţiunii Ministerului Cultelor şi a Guvernului faţă de el, de a-i impune o delegaţie, contra voinţei lui, cu care să plece la Moscova, şeful Bisericii a trimis Ministrului Cultelor o scrisoare. Guvernul se află în dilemă. S-a discutat situaţia creată prin plecarea Patriarhului Nicodim la Mănăstirea Neamţ şi refuzul camuflat al acestuia de a pleca la Moscova. Cum decretul de pensionare al patriarhului Nicodim este semnat, dacă acesta se va opune de a pleca la Moscova, el va fi dat publicităţii curând[6].

În timp ce Patriarhul Nicodim se afla la Mănăstirea Neamţ, în presă a apărut o notiţă dată de Ministerul Cutelor prin care se anunţa delegaţia ce trebuia să plece la Moscova. Patriarhul nu şi-a putut stăpâni indignarea faţă de această acţiune a Ministerului Cultelor. Consemnările spun mai departe că: „În cercurile Ministerului Cultelor se afirmă că Guvernul face mari pregătiri pentru călătoria Patriarhului la Moscova. Deci Patriarhul Nicodim trebuie să fie la Bucureşti la 10 septembrie pentru a pleca la Moscova scurt timp după aceea, la 15 septembrie. În cercurile Patriarhului se credea că Patriarhul Nicodim nu intenţionează să plece la Moscova[7].

Patriarhul Nicodim avea spaimele sale de a nu mai merge la Moscova. Iată ce se consemnează mai departe: „Se afirmă că:

  1. Dacă Patriarhul Nicodim va merge la Moscova, va fi otrăvit de ruşi pentru ca să nu divulge din cele constatate acolo.
  2. Dacă nu va pleca, va fi „măcelărit” împreună cu ciracii lui, despre care se crede că-l sfătuiesc să nu întreprindă călătoria la Moscova.

Imaginaţi-vă ce bogăţie, – poate -, de baliverne erau în stare să debiteze pe seama patriarhului Nicodim care se făcea că nu pricepe mersul vremii!

Şi până la urmă, Patriarhul Nicodim, în fruntea unei delegaţii clericale începe călătoria spre Moscova. N-a avut încotro!”

Iată ce scrie Velicu Dudu, vineri, 25 octombrie 1946: „Azi noapte a nins. Patriarhul Nicodim este în drum spre Moscova. Oare va veni asemenea Patriarhului Miron?[8]

Calinic Argeșeanul, Biserica Neamului în pumnii tiranului – vol.  Cu pana printre idei, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

[1] Biserica Ortodoxă în perioada sovietizării României. Însemnări zilnice, I, 1945-1947. Arhivele Naţionale ale României. Bucureşti, p. 2004, p. 169.

[2] Idem, p. 170.

[3] Ibidem,

[4] Idem, p. 171.

[5] Idem, p. 172.

[6] Idem, p. 173.

[7] Ibidem,

[8] Idem, p. 188 (Patriarhul Miron, care era şi Prim – Ministru, a venit în sicriu de la Nisa, unde a murit).

Sinaxar 15 octombrie 2018

Activitate catehetică la Liceul Victor Slăvescu din comuna Rucăr