Te Deum și binecuvântări arhierești pentru noul an școlar

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a participat astăzi, 15 septembrie 2014, la deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic "Iustin Patriarhul", din cadrul Colegiului Național Pedagogic ,,Carol I”, din municipiul Câmpulung Muscel.
Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de Te Deum, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a binecuvântat pe toți elevii, părinții și profesorii care formează această mare familie a școlii românești: “Ne rugăm Bunului Dumnezeu să reverse lumina Sa asupra tuturor elevilor, profesorilor și părinților din ținuturile Argeșului și Muscelului, ca uniți cu toții în dragoste, înțelegere și bucurie, să creeze un viitor cu idealuri și valori înalte, să se ridice deasupra vremurilor adesea potrivnice, să fie biruitori şi demni, modele vrednice de urmat pentru cei ce vor urma. Să ne amintim mereu că Şcoala Românească este temelia acestei ţări, dar şi temelia fiecăruia dintre noi."

La festivitate au participat oficialități din instituțiile administrative locale și centrale, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, precum și fostul Ministru al Învățământului, doamna senator Ecaterina Andronescu.
Seminarul Teologic "Iustin Patriarhul" a luat ființă în cadrul Colegiului Național Pedagogic ,,Carol I”, în anul 1994, prin grija Întâistătătorului Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
Cu o istorie deosebit de bogată, Colegiul a fost construit la sugestia Regelui Carol I, prin strămutarea Şcolii Normale ,,Carol I” din Bucureşti la Câmpulung,  demersurile începând în anul 1887. Piatra fundamentală a monumentalei clădiri s-a pus pe 26 octombrie 1892. Alcătuită din 113 încăperi şi un amfiteatru, şcoala are o suprafaţă de studiu de 8.000 de metri pătraţi. A costat 12.000 de galbeni, oferiţi de Regele Carol I încă din 22 decembrie 1867 pentru ,,clădirea unui edificiu propriu în care se va aşeza Institutul Pedagogic din Bucureşti, menit a da învăţători comunelor rurale”. Şcoala s-a inaugurat în 1896. După reforma învăţământului din 1948, s-a numit Liceul Pedagogic Câmpulung-Muscel.

În toate școlile din Eparhia Argeșului și Muscelului au avut loc astăzi slujbe de Te Deum și s-a dat citire Mesajului Arhieresc de binecuvântare a noului an școlar, al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, adresat tuturor învățătorilor, profesorilor, elevilor și părinților.

Sfânta Muceniță Eufimia

Sfințire de troiță în incinta Detașamentului de Pompieri Câmpulung Muscel