in

Ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

(Publicat în: 26 iulie 2018)

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a fost astăzi în zi de sărbătoare, întrucât a fost prăznuit unul dintre ocrotitorii eparhiei, şi anume Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Astfel, la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, unde se păstrează racla cu moaştele sfântului cuvios, în Altarul de vară a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Arhiepiscopiei a prezentat pe scurt viața și nevoințele Sântului Cuvios, amintind de marea bucurie a muscelenilor de a-l avea atât de aproape pe tainicul rugător din Valea Chiliilor.

Tot astăzi, mulţi credincioşi argeşeni şi pelerini din diferite părţi ale ţării au participat şi la slujbele oficiate la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, aflată pe Valea Dâmboviţei, unde sfântul cuvios a sihăstrit într-o peşteră.

Din 20 ianuarie 2013, moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel au fost mutate de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, însă fragmente din sfintele sale moaşte au rămas spre închinare şi la Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă.

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel este un renumit schimonah din Valea Chiliilor, din Munții Făgăraș, care a pustnicit în primele decenii ale secolului al XVII-lea, iar metanie avea la Mănăstirea Cetățuia „Negru Vodă”. Timp de 30 de ani s-a nevoit într-o peșteră pe care a săpat-o singur într-un perete abrupt al muntelui. O singură dată pe săptămână un ucenic îi aducea sfântului cuvios o pâine și puțină apă, pe care le cobora până la gura peșterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul Mănăstirii „Negru Vodă” îi trimitea, pe aceeași cale, Sfintele Taine. Pentru multa sa nevoință și rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-și cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, „Ioanichie Schimonah, 1638”. Timp de câteva veacuri, sfintele sale moaște au rămas în peșteră neștiute de oameni, fiind totuși bine păstrate datorită unei pânze țesute ca un epitaf de un păianjen. Moaștele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când arhimandritul Pimen, de la Mănăstirea „Negru Vodă”, s-a coborât cu o frânghie în peșteră și a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene și bine mirositoare ale marelui sihastru din Valea Chiliilor. Până în 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetățuia și de atunci numeroși credincioși se duceau să se roage Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Acest sfânt argeşean este considerat tămăduitor de boli, făcător de minuni, ocrotitor al familiilor și mijlocitor al celor care nu pot avea prunci.

Sofian Arhimandritul, zugrav sihastru prin cetăţile lumii

Sinaxar 27 iulie 2018