in

Ziua de prăznuire a Sfântului Neagoe Vodă Basarab – ctitorul Catedralei Arhiepiscopale

(Publicat în: 26 septembrie 2018)

În ziua de cinstire a Sfântului Neagoe Vodă Basarab, credincioșii din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a cinsti al doilea hram al ctitoriei marelui voievod. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș de  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Seminarului Teologic ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

Ierahul Argeșean a  vorbit credincioșilor prezenți la acest eveniment despre viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt, citind câteva fragmente din cartea ,,Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către fiul său Teodosie”

De asemenea, Chiriarhul locului a vorbit despre Referendumul care urmează a fi organizat în data de 7 octombrie 2018, îndemnându-i pe toți credincioșii argeșeni să participe la vot și să promoveze familia tradițională.

Într-o domnie de numai nouă ani sfântul voievod Neagoe Vodă Basarab a adus Țării Românești o stare de prosperitate economică, culturală și spirituală greu de egalat.

Argeșenilor a lăsat moștenire frumosa catedrală din municipiul Curtea de Argeș, construită în perioada 1512-1517, închinată Maicii Domnului.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Astăzi se împlinesc nouă ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop.

 

 

Protoieria Câmpulung Muscel – Campionii Bucuriei Sociale, septembrie 2018

Sinaxar 27 septembrie 2018