in

Ziua Jandarmeriei Române, prăznuită în municipiul Pitești

(Publicat în: 4 aprilie 2019)

În fiecare an, la 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române, marcând, astfel data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

Ziua Jandarmeriei Române a fost prăznuită și în municipiul Pitești, în Piața Vasile Milea.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a fost prezent la acest moment festiv din viața jandarmilor argeșeni, dimpreună cu oficialități județene și locale, precum și numeroși cetățeni.

Misiune și Sfințenie prin gesturile și vederea noastră în municipiul Slatina

Cateheză despre Rugăciunea Domnească – parohia Rucărul de Jos, protoieria Câmpulung Muscel