Ziua Mondială a Diabetului – Felul în care trăim ne pune viața în pericol. Postul, cel mai accesibil medicament

(Publicat în: 14 noiembrie 2014)

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Anual, pe 14 noiembrie, oamenii din peste 170 de ţări marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Iniţiativa IDF îşi propune să atragă atenţia asupra creşterii incidenţei şi prevalenţei diabetului zaharat şi cuprinde numeroase acţiuni de informare şi educare a publicului larg cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul acestei afecţiuni metabolice.
În 2014, toate aceste acţiuni sunt concentrate în jurul temei principale „Alimentaţia sănătoasă şi diabetul”, punând accentul pe importanţa unui mic dejun sănătos, ca etapă esenţială în menţinerea sănătăţii şi în prevenirea a numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat de tip 2.
Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI din categoria bolilor endocrine, care afectează în prezent aproximativ 400 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin complicaţiile sale, diabetul este principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar OMS estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla.
În ceea ce priveşte România, peste două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014.
Îngrijorător este că deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menținere unei greutăți sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.
Anul acesta Ziua Mondială a Diabetului coincide cu începutul Postului Crăciunului. Purtarea de grija a lui Dumnezeu ne-a lăsat multe tratamente pentru toate bolile de care omul suferă, dar mai ales ne îndeamnă să folosim prevenția, căci este mai ușor să previi decât să tratezi. Cea mai bună cale de prevenire a bolilor, mai ales a celor ce țin de alimentație, așa cum este diabetul, este POSTUL!
Postul poate fi o măsură salvatoare pentru dezintoxicare, pentru a da răgaz organismului să se refacă în bolile cronice şi degenerative sau în cele în care alte remedii se dovedesc adesea ineficiente. Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energia organismului, nemaifiind orientată către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) este folosită în procesul de apărare contra microorganismelor.
Posturile sunt extrem de utile ca ajutătoare ale altor metode terapeutice naturiste. Utilizarea în scop curativ a postului complet cuprinde un spectru foarte vast de boli. El poate fi aplicat practic în orice stadiu de evoluţie al bolii, rezultatele variind în funcţie de caracteristicile individuale ale pacientului, de credinţa acestuia, precum şi de tipul şi durata postului.
Un mare număr de afecţiuni, manifestate sau în curs de manifestare pot fi ameliorate şi chiar complet vindecate prin post, în acest sens existând nenumărate mărturii ale celor ce au reuşit să transforme cu ajutorul postului boala într-o adevărată trambulină pentru transformarea lăuntrică. Postul devine astfel cea mai ieftină, accesibilă şi profundă modalitate de vindecare pe care Natura ne-a pus-o la dispoziţie.
“Fiecare are un doctor în el, trebuie doar să-l ajutăm să-și facă treaba” (Hipocrat)

O decizie discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie

Conferință Pastoral-Misionară semestrială de toamnă în Protoieria Câmpulung Muscel