in

Ziua Unirii Principatelor Române în Cetatea Argeșului

(Publicat în: 9 iulie 2018)

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată astăzi o festivitate în cinstea zilei de 24 ianuarie. Momentul aniversar a fost precedat de slujba de Te Deum, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român, la care Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă.

Activitatea s-a desfășurat în sala de spectacole a Grupului Școlar Tehnologic Forestier din municipiul Curtea de Argeș. Au participat profesori și elevi de la Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab și Grupul Școlar Auto, prăznuirea de astăzi fiind rezultatul unui parteneriat, care are ca scop realizarea de festivități cultural-educative, fiind la a IX-a ediție.
Evenimentul a fost organizat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Argeș, a dascălilor și elevilor de la cele două instituții de învățământ și a debutat cu Imnul de Stat al României.
În programul prezentat, elevii au făcut o incursiune în istoria neamului românesc, cu privire la Unirea din ziua de 24 ianuarie 1859. De asemenea, a fost realizată o scenetă și au fost interpretate cântece patriotice.
Au fost premiați copiii care au participat la concursul școlar județean “ Problematica Unirii în spațiul românesc” , secțiunile creație plastică și creație literară.
Domnul profesor Ion Călinescu, directorul Grupului Școlar Auto a declarat: “Cred că această ediție a fost foarte deosebită, a avut un alt grad de profesionalism. Prezentarea a captat atenția. Meritul este al elevilor și profesorilor, care i-au pregătit și cred că astfel de manifestări mențin în conștiința noastră, ideea de unitate națională, de unire, de progres și o perspectivă de a sădi în sufletele tinerilor dorința de cunoaștere”. Prezentă la manifestare a fost și doamna profesor Ana Răduțu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, care a precizat că: “Ne bucurăm că, prin astfel de manifestări, transmitem pe mai departe ce-am avut și ce avem, și în felul acesta există continuitatea noastră pe aceste meleaguri. Elevii au înțeles să se manifeste cultural-educațional, în acest mod, fiind un spectacol de înaltă ținută.”
Înaltpreasfinția Sa, a pus la inima celor prezenți cuvintele lui Nicolae Iorga: “Această unire românească n-ar avea nicio valoare, dacă nu s-ar sprijini pe însăși conștiința noastră despre necesitatea ei, despre caracterul ei sacru, nezguduit, despre aceea că e astăzi, ceea ce nu înțelege o mulțime de lume, o condiție pentru existența însăși a poporului nostru.” Să nu uităm că Dumnezeu este Cel Care ne-a binecuvântat pe toți și noi, oamenii, trebuie să ne supunem acestei porunci și că nu avem dreptul să supărăm pe nimeni. Doar așa, vom putea să ne apărăm valorile sfinte care ne-au călăuzit de-a lungul istoriei.”
 
                  

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în Protoieria Câmpulung Muscel

Sinaxar 24 ianuarie